20081004

Türkiye'nin 'net' hedefi, AB'de ilk 5

8,5 milyon internet kullanıcısı ile şimdiden AB'de ilk 10 listesine giren Türkiye, toplam nüfus içindeki kullanıma bakıldığında ise yüzde 11.8 ile son sırada yer alıyorTeknoçağŞÜKRÜ ANDAÇ Türk Telekom'un son bir yılda gerçekleştirdiği ADSL (hızlı internet erişimi) atağı ile 8,5 milyon seviyelerine gelen internet kullanıcı sayısıyla Türkiye, şimdiden Avrupa Birliği'nin (AB) ilk 10 listesinde yerini alıyor. Ama Türkiye bu alanda 8,5 milyon kullanıcı ile, AB listesinde üst sıralarda yer alsa da bu rakam nüfusa oranlandığında, son sırada bulunuyor.

AB istatistiklerine göre Türkiye'de nüfusun yüzde 11.8'i internet kullanırken, bu oran İsveç'te yüzde 75.2, Danimarka'da yüzde 69.5, İngiltere'de yüzde 63.1, Almanya'da yüzde 57 seviyesinde. En düşük kullanım oranı ise yüzde 27.8 ile Polonya'da. Türkiye yüzde 11.8 ile AB ülkelerinin oldukça alt seviyesinde yer alıyor.ADSL etkisi...Türkiye'de internet kullanımının artırılması için, Milli Eğitim Bakanlığı, Sivil Toplum Kuruluşları ve bilişim şirketleri tarafından farklı kampanyalar yapılıyor.

Bunların ortak amacı bilgisayar okur - yazarlığını ve internet kullanım seviyesini birlikte artırmak. Bu sayede 2000 yılında 2 milyon seviyelerinde bulunan internet kullanıcı sayısı 9 milyon seviyesine yaklaşmış durumda. Bu artışta, telekom sektöründe yaşanan serbestleşmenin ardından, Telekom'um başlattığı oldukça agresif ADSL kampanyası da etkili olmuş gözüküyor. Şu anda ulaşılan ADSL abone sayısı 1.5 milyon. Bundan sonraki hedef ise yeni kurulan operatörlerin de devreye girmesi ve kullanım seviyesinin hızla artırılması.
Hırvatistan beşe katladıAB üyesi ülkeler ile karşılaştırıldığında oldukça düşük düzeyde bulunan internet kullanım oranı AB'ye aday ülkelere bakıldığında da, farklılık göstermiyor. Aday ülkelerden Bulgaristan'da penetrasyon oranı yüzde 29.3, Hırvatistan'da yüzde 29.2, Romanya'da yüzde 23.1. Son 5 yılda bu ülkelerdeki internet kullanıcı sayısının artışına bakıldığında ise, Hırvatistan yüzde 551 ile ilk sırada yer alıyor.

Hiç yorum yok: